„Poezijos pavasaris” 2021

By 2021-07-13Renginys

Birželio 27 – liepos 11 dienomis visa Lietuva aidėjo nuo poezijos. Įvyko 57-asis tarptautinis „Poezijos Pavasario“ festivalis. Tarptautinis poezijos festivalis, rengiamas nuo 1965 m., yra iškiliausias kasmetinis literatūrinis renginys Lietuvoje, organizuojamas Lietuvos rašytojų sąjungos ir Rašytojų klubo. Jame savo kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja kritikai, literatūrologai, vertėjai, aktoriai, muzikai, fotografai, dailininkai. Festivalio dienomis pagerbiami ryškiausi praėjusių metų poetai, įteikiami prizai už poezijos vertimus į lietuvių kalbą, už lietuvių poezijos vertimus į kitas kalbas, už svarbiausią debiutą almanache, pagerbiamas aktorius poezijos skaitovas.

Liepos 9-ąją ir Šilalės rajone gaudė skaitomos eilės. 11 val. Prie Didžiosios Akmenos rėvos buvo skaitomi „Poezijos reveransai“, o nuo 15 valandos Dionizo Poškos Baublių muziejuje vyko pagrindinė šventės dalis, kurios metu buvo įteikta ir Dionizo Poškos vardo premija.

Savo poezija su mumis dalijosi atvykę poetai: Antanas Šimkus, Aivaras Veiknys, Birutė Grašytė-Black, Malachi Black (JAV), Giedrius Alkauskas, Juozas Šalkauskas, Augenijus Zabitis. Taip pat ir vietinės, mūsų rajono poetės: Dalia Petkevičienė, Marė Lyda Voroneckaja, Elena Vismantienė, Nijolė Katelynienė, Reda Vaitkevičienė, Stanislava Višinskienė.

Už poetinių meditacijų knygą „Pusiausvyra“ Bijotuose vainikuotas „Dionizo Poškos“ premijos laureatas Augenijus Zabitis. Šią premiją įsteigė Šilalės rajono savivaldybės etninės kultūros plėtros komisija. Premija skiriama už etninių motyvų bei lietuvių tradicijų atspindėjimą poezijoje.

Muzikinius kūrinius Bijotuose atliko Renata Gužauskienė. Renginį visoje Lietuvoje organizuoja Lietuvos rašytojų̨ sąjunga ir Rašytojų̨ klubas. Šilalės rajone šventę rengia Šilalės rajono savivaldybė, Šilalės rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejus. Prisidėjo Šilalės kaimiškoji ir Bijotų seniūnijos.

Nuotraukos Aurelijos Jurčienės.