Padievaičio piliakalnis

By 2021-12-30Naujienos

Padievaičio piliakalnis – tai ne tik poilsio, bet ir Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino, kuris viduramžiais gynė Žemaitiją nuo kryžiuočių Ordino, rezidavimo vieta. Būtent čia XII amžiaus pabaigoje stovėjo pirmoji Gedimino pilis.

Nuotr. autorius M. Dvaronaitis
Nuotr. autorius M. Dvaronaitis

Archeologinių kasinėjimų metu piliakalnio teritorijoje minimos rastos kalavijo dalys, du ietigaliai, dvi bronzinės antkaklės, kryžinis X-XI a. smeigtukas. Šiaurinio pylimo papėdėje buvo ištirta perkasa, kurioje aptiktas 80 cm storio kultūrinis sluoksnis su geležiniu pjautuvu , lipdyta lygia, grublėta, bei apžiesta keramika, metalo lydymo atliekomis, gyvulių kaulais. Itin vertingas radinys – keturios romėniškos monetos. Monetos įrodo, kad ir žemaičiai palaikė prekybos ryšius su Romos imperija.

Nuotr. autorius M. Dvaronaitis
Nuotr. autorius M. Dvaronaitis

Vokiečių kronikų užrašai ir naujausi archeologiniai radiniai tik patvirtina hipotezę, kad būtent čia yra stovėjusi pirmoji Gedimino pilis, kurią galutinai sunaikino šį kraštą aktyviai puolę kryžiuočiai, 1329 m. žygio į Medvėgalį metu.

Piliakalnio teritorijoje stūkso ir mitologinis akmuo „velnio sostas“ apipintas legendomis ir padavimais. Spėjama, kad tai galėjo būti šventvietės žynio arba paties Lietuvos valdovo sostas.

Nuotr. autorius M. Dvaronaitis
Nuotr. autorius M. Dvaronaitis

Buvęs didingas, tačiau Jūros upės smarkiai apgriaužtas ir toliau tebegriūvantis piliakalnis, LDK valdovo Gedimino pilis, ilgai laukė dėmesio bei pagalbos. Galiausiai 2021 m., Padievaičio piliakalnio tvarkybos darbų dėka, dar vienas piliakalnis Šilalės rajone buvo pritaikytas lankymui. Taipogi papildytos vietos istorijos žinios.